Pełne odliczenie VAT od wykupu mimo użytku mieszanego? Korzystne stanowisko fiskusa

Czy podatnik prowadzący działalność gospodarczą, który w związku ze zbliżającym się końcem umowy leasingu operacyjnego podjął decyzję o wykupieniu samochodu osobowego i znalazł już kupca na używane auto, może odliczyć VAT naliczony, wykazany na fakturze dokumentującej wykup pojazdu w całości, czy też odliczenie powinno być ograniczone do 50%? Fiskus potwierdził, że w takiej sytuacji możliwe jest pełne odliczenie, mimo że wcześniej  pojazd był używany również do celów prywatnych.

W stanie faktycznym będącym podstawą interpretacji wnioskodawca, czynny podatnik VAT, wskazał, że prowadzi działalność polegającą na świadczeniu usług transportowych. W związku z tym zawarł umowę ramową leasingu operacyjnego z finansującym, w ramach której nabył samochód osobowy. Przez cały okres trwania umowy leasingu był on użytkowany do celów służbowych i prywatnych, a co za tym idzie wnioskodawca odliczał jedynie 50% VAT naliczonego z faktur dokumentujących raty leasingowe oraz wydatki eksploatacyjne.

W tym roku podatnik wykupił samochód od finansującego z przeznaczeniem do dalszej odprzedaży, a faktura dokumentująca wykup została wystawiona ze stawką VAT w wysokości 23%. Podatnik nie użytkował pojazdu po wykupie, ale pozostawił go na parkingu celem przekazania do odprzedaży, która efektywnie nastąpiła kolejnego dnia.

Co zadecydowało o decyzji fiskusa?

W interpretacji indywidualnej nr 0111-KDIB3-1.4012.168.2024.1.ICZ, wydanej przez Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej 14 czerwca 2024 r. organ potwierdził, że podatnik ma prawo do odliczenia pełnej kwoty VAT naliczonego wynikającego z faktury dokumentującej wykup samochodu osobowego z leasingu (w miesiącu jej otrzymania lub 3 kolejnych miesiącach). Wynika to z art. 86a ust. 3 pkt 1 lit. a ustawy o VAT, przewidującego, że ograniczenie odliczenia VAT do 50% nie ma zastosowania, gdy pojazdy samochodowe są wykorzystywane wyłącznie do działalności gospodarczej podatnika, oraz art. 86a ust. 4 pkt 1 ustawy o VAT, zgodnie z którym pojazdy samochodowe są uznawane za wykorzystywane wyłącznie do działalności gospodarczej podatnika, jeżeli sposób ich wykorzystywania przez podatnika, wyklucza ich użycie do celów niezwiązanych z działalnością gospodarczą.

Organ potwierdził, że podatnik ma prawo do odliczenia pełnej kwoty VAT naliczonego wynikającego z faktury dokumentującej wykup samochodu osobowego z leasingu. W takiej sytuacji nie ma konieczności prowadzenia ewidencji przebiegu pojazdu oraz złożenia zgłoszenia na formularzu VAT-26, ponieważ samochód został uznany przez podatnika za towar handlowy i nie był wprowadzony do ewidencji środków trwałych.

Dyrektor KIS wskazał, że w opisanej sytuacji nie ma również konieczności prowadzenia ewidencji przebiegu pojazdu oraz złożenia zgłoszenia na formularzu VAT-26. Samochód został bowiem uznany przez podatnika za towar handlowy i nie był wprowadzony do ewidencji środków trwałych. Nie ma także znaczenia fakt, że sprzedaż pojazdów nie jest przedmiotem działalności podatnika ujawnionym we właściwym rejestrze.

Korzystne dla podatników stanowisko w zakresie okoliczności ujawnienia w rejestrze kodu PKD dotyczącego wykorzystania pojazdu organ zajmował także w przeszłości, m.in. w interpretacji indywidualnej nr 0114-KDIP4-2.4012.608.2020.2.AS z 10 marca 2021 r.

Na marginesie warto dodać, że konkluzje rozstrzygnięcia Dyrektora KIS mogłyby przedstawiać się zgoła odmiennie, gdyby podatnik po wykupie – choć przez chwilę – użytkował samochód do celów prywatnych lub służbowych, związanych z działalnością innego rodzaju niż sprzedaż samochodów, nie prowadząc ewidencji przebiegu pojazdu. Wówczas znalazłaby zastosowanie reguła ogólna z art. 86a ust. 1 ustawy o VAT, zgodnie z którym prawo do odliczenia VAT od wydatków związanych z pojazdami samochodowymi ograniczone jest do 50%.